top of page

Föreningslivets ovärderliga eldsjälar

Du vet den där personen som alltid ställer upp i ur och i skur. Personen som har ett heltidsjobb på vardagarna, men ändå ställer upp med sin tid på både kvällar och helger. Som sitter i styrelsen, jagar sponsorer, fixar sportlovsaktiviteter, grillar korv och som ser till att utövarna får den utrustning som behövs. Trots att de ofta jobbar under radarn och inte kräver något i gengäld har du säkert stött på ett par stycken inom föreningslivet. Vi pratar såklart om de fantastiska eldsjälarna!“Varför jag jobbar ideellt har jag ställt mig frågan många gånger. Man är väl på något vis inskolad i föreningslivet. Det ger ju känslan av att man gör en samhällsnytta och man känner sig nöjd över det såklart. Men det ger ju mycket gemenskap. Många av de människor jag umgås med har man ju träffat här i någon roll liksom. Det blir ju som en jättefamilj”

Heja Klubben! möter eldsjälen Magnus

Vi i Heja Klubben! vill lyfta eldsjälarna och deras fantastiska arbete. För utan deras engagemang går liksom inte föreningslivet runt. Vi fick möjlighet att åka ut och träffa en av dessa ovärderliga eldsjälar – Magnus Svensson, aktiv inom föreningen Uppåkra IF. Vi pratade om klubben, deras största utmaningar, Magnus resa inom föreningen och varför han väljer att engagera sig ideellt.
Om föreningen Uppåkra IF

På den skånska landsbygden, placerad mellan Lund och Malmö, hittar vi Hjärup. En tätort i Staffanstorps kommun med lite drygt 4000 invånare. Och bland Hjärups fotbollsälskare är det inte många som inte har någon relation till föreningen Uppåkra IF.


I fotbollsföreningen Uppåkra IF, som startade redan 1949, får drygt 600 medlemmar göra det de älskar mest – spela och leva fotboll. Klubben bidrar till att skapa en givande fritid för många av bygdens invånare, både unga som gamla. De har allt från pojk- och flicklag, ungdomslag till ett herrlag i division 5. Damlaget planerar en nystart 2023.Magnus resa inom föreningen

Magnus Svensson är praktiskt taget uppväxt i Uppåkra IF. Han engagerat sig i och varit en del av föreningen sedan han var sju år gammal. Från Uppåkraskolan där Magnus jobbar på vardagarna är det inte mer än 50 meter till fotbollsföreningen. Så efter en dag på sitt vanliga jobb traskar han över vägen till idrottsplatsen och fortsätter ofta arbeta ett par timmar till, obetalt då såklart. I perioder har han lagt uppemot 30 timmar i veckan på arbete för klubben, i kombination med sitt vanliga jobb. – Jag vet inte ens hur man kan vara vaken så mycket som jag var förr, säger Magnus.


Jag vet inte ens hur man kan vara vaken så mycket som jag var förr.

Magnus har suttit på flera olika poster inom föreningen. Han startade som spelare, gick vidare till ledare, domare och sedan till styrelsen där han suttit på många olika poster. Under en period var han även ordförande i klubben. Just nu ser Magnus till att bokföringen sköts som den ska.


Varför fler borde engagera sig inom föreningslivet

Förutom att Magnus har lärt sig massor om ekonomi och bokföring, fick han redan i tidig ålder lära sig att ta ansvar. Magnus, som har jobbat en hel del med ekonomi i klubben, trycker också på att han genom sitt arbete i Uppåkra IF fått en gedigen utbildning inom ekonomi. Men den allra främsta anledningen till att engagera sig menar han dock är den härliga gemenskapen.


– Varför jag jobbar ideellt har jag ställt mig frågan många gånger. Man är väl på något vis inskolad i föreningslivet. Det ger ju känslan av att man gör en samhällsnytta och man känner sig nöjd över det såklart. Men det ger ju mycket gemenskap. Många av de människor jag umgås med har man ju träffat här i någon roll liksom. Det blir ju som en jättefamilj, avslutar Magnus.


Lästips!

Du hittar fler artiklar om föreningslivet i vår verktygslåda.Tycker du att fler borde få ta del av den här artikeln? Sprid den gärna i dina eller din idrottsklubbs sociala medier och spara gärna ner och dela den här bilden!


bottom of page