top of page

Utöka klubbens kassa – ekonomitips för din förening

Att få ekonomin att gå runt i en ideell förening är ett ständigt gissel. Alla klubbar har sina egna knep, men här har vi listat några smarta sätt som ni enkelt kan ta till för att utöka klubbens kassa!


Sälja produkter

Folkspel är en välkänd samarbetspartner som föreningslivet jobbat med länge.

Du har säkert sett både eldsjälar och aktiva idrottare sitta och sälja Bingolotter vid ett bord i en galleria – kanske särskilt inför jul. Men det är bara en av deras många lotter ni som förening kan sälja. Och eftersom allt överskott går tillbaka till föreningslivet är det en garanterat god sak för er som förening att stå bakom. Men det är såklart inte bara Folkspel som gör sådana här samarbeten med idrottsklubbar. Andra exempel är Newbody, Delikatesskungen och Kakservice, där ni som förening kan sälja produkter och få in extra pengar i kassan.


Att arrangera tävlingar kan kännas som ett kostsamt evenemang, men det är också något som genererar stor inkomst till klubbarna. Ibland måste man investera för att generera helt enkelt.


Anordna tävlingar, cuper och meetings

Att arrangera tävlingar kan kännas som ett kostsamt evenemang, men det är också något som genererar stor inkomst till klubbarna. Ibland måste man investera för att generera helt enkelt. Föreningen får under dessa tillfällen in pengar från tex startavgifter och kioskförsäljning. Vissa föreningar lägger allt krut på en flerdagars-tävling om året, ett meeting eller en cup, medan vissa satsar på mindre tävlingar mer kontinuerligt under året. Testa och se vad som passar er klubb och sport bäst.


Event och föreläsningar

Att stå som värd för olika seminarier, föreläsningar eller clinics är ett utmärkt sätt att locka nya medlemmar till klubben. Ni som förening ges möjlighet att visa upp er samtidigt som människor ges möjlighet att ta del av kunskap. Varför inte bjuda in en mental-coach, en känd idrottsprofil eller kanske en forskare inom idrottspsykologi?


Glöm inte bort Swish

Ett Swish-nummer förenklar betalningen för både er som klubb, era aktiva och besökande, så har ni inte skaffat det än – gör det! Att sedan sätta upp en QR-kod till Swish-numret på er anslagstavla och lite varstans i er klubbstuga med uppmaning att stötta klubben är ett enkelt sätt för supporters att bidra. För det är ju faktiskt så, att om det är enkelt är chansen större att folk engagerar sig.


Sponsorer och bidrag

Sponsorer och samarbetspartners är självklart mycket viktiga för klubbens ekonomi. Du kan läsa mer om detta i vår Sponsorguide. Ett annat sätt att få in pengar till föreningen är genom att söka olika stipendier och bidrag hos till exempel er kommun. Tips och trix om detta hittar du i den här artikeln.Tycker du att fler borde få ta del av den här artikeln? Sprid den gärna i dina eller din idrottsklubbs sociala medier och spara gärna ner och dela den här bilden!


bottom of page